Showing posts with label Deer. Show all posts
Showing posts with label Deer. Show all posts

Wednesday, January 26, 2011

Pere David's Deer

(Image Source)
Phylum : Chordata
Class : Mammalia
Order : Artiodactyla
Family : Cervidae
Subfamily : Cervinae
Genus : Elaphurus
Species : davidianus

Height : 4ft (1.2m)
weight : 290lbs (135kg)

IUCN Status : Extinct in the Wild

The Pere David's Deer is named after French Missionary Pere (Father) Armand David, who first publicized the species to the outside world in 1865. They are also sometimes referred to as Milu. The deer had become more or less extinct in their native China, but the emperor had kept a large herd within his Imperial Hunting Park. David worked tirelessly to export some of these deer to Europe, and it was lucky that he did, because a terrible flood killed most of the park's herd not long after. All remaining deer in China were killed and consumed by soldiers during the Boxer Rebellion.

With all the deer in China gone, the European specimens were all the world had left. The Duke of Bedford collected 18 individuals from different zoos and brought them to Woburn Abbey, where he worked on a captive breeding program. Though the two World Wars resulted in some setbacks, by 1946 there were over 300 deer at the park.

(Image Source)
In 1985 the first captive bred herd was released into Beijing Milu Park, and 1986 another group was brought to Dafeng Milu Natural Reserve, north of Shanghai. There are now several hundred Deer in Chinese reserves. The overall world population is increasing, and does not seem to be adversely affected by the inbreeding that had to take place over 100 years ago.

Pere David's Deer historically lived in swampy marsh areas. They are reddish brown in the summer, and take on a more gray color in the winter. Males have antlers that they shed off each year. Females have a long gestation period that can last up to 9 months, and they typically give birth to one or two fawns.

Sunday, August 22, 2010

White Lipped Deer

Also known as Thorold's Deer, Cervus albirostris is one of the largest species of deer, with males reaching up to 500lbs and measuring 6ft in length. They are native to cold, high elevation grasslands in China and Tibet. Their brown coats get substantially thicker in the winter to accommodate the colder weather. They are also an incredibly sure-footed species for their size, with hooves that are well suited to climbing.


White Lipped Deer at the Lincoln Park Zoo
White Lipped Deer live in single sex herds for most of the years, with the males apart from the females and calves. During the mating season however, the herds will intermingle, and deer of all ages and sexes can be found. Herds typically number around 50-60 individuals at the height of the mating season, though even larger ones, with 200-300 members, have been reported. Males fight aggressively for mates, with help from their up to 4ft long, 15lb antlers. The gestation period is 7-8 months, and only one calf is born. A female White Lipped Deer may have 7-8 calves in her lifetime.

White Lipped Deer are considered vulnerable in the wild, due to over-hunting and habitat loss. Their antlers are used in traditional medicines. There are about 100 in captivity (I'm lucky enough to live near a zoo that has them.)

Friday, July 9, 2010

Water Chevrotain

Are you ready for some tiny, tiny deer? I hope so, because after a few days of not-so-cuddly looking critters, I think I cute little mouse-deer is much needed. And when I say little, I mean little. Water Chevrotains are not the smallest ruminants in the world, but they are definitely up (or down?) there.. though they are the largest of the Chevrotain species.. Adults stand between 30 and 40cm at the shoulder, and top out near 26lbs. Females are about 20% larger than males.

Image from Blue Forest Safaris
Water Chevrotains are so named because they live near water. One of their methods of fleeing a threat is to dive into the water, where they are capable of hiding while completely submerged. (Watch the video!) They are hunted by most of the carnivores that overlap their tropical central African habitats. Chevrotains themselves eat a variety of fruits and flowers, but they have also been known to consume insects and other scavenged meat. They are nocturnal.

They have a pretty interesting body shape. Their back legs are up higher than their front, and they typically walk with their heads pointing downwards. This gives them a bit of a cone shape overall. Water Chevrotains stand, and run, in that way because it helps to get them through thickets and other thick areas. Their feet look a bit like pigs' feet, and the males of the species have canine teeth that stick out, giving them little tusks. They are solitary creatures for most of the year, and come together to breed.

Friday, June 4, 2010

Caribou

Caribou are also known as Reindeer, though that's mostly a European thing. In Canada and Alaska, wild creatures are Caribou, while the domesticated animals are sometimes called Reindeer. So because this is Alaska Week, and because I'll mostly be discussing the wild specimens, we're going to go with Caribou.

There are seven subspecies of Rangifer tarandus, only one of which, the Barren Ground Caribou, is found in Alaska. Two others, the Peary and Woodland, have ranges in Canada, while the other four are found in Europe and Greenland. There are over a million individual Caribou in Alaska, divided into 32 herds. These herds migrate, sometimes travelling up to 3,700 miles in a year. These migrations have been tracked and studied by scientists for years due to their massive range and overall distance.

Caribou are unique as a deer species in that both the males and females have antlers, which they shed yearly. Antlers in males are substantially larger than those in females, whose antlers are smaller and more irregular. Male caribou can also reach weights of over 400lbs, with figures of up to 700lbs recorded. Females top out at around 250. Caribou have some pretty neat hooves to help them with both their food supply and their migrations. They have very wide set feet with spongy footpads to help them move over snowy and wet surfaces. In winter the pads shrink, which exposes the hoof edge to form a kind of ice pick / shovel. These hooves give them better traction by allowing them to dig into icy terrain. They also help to uncover lichens, which is one of their most popular food sources.
Lounging (taken at Milwaukee County Zoo)

Caribou were domesticated several thousand years ago (the exact date seems up in the air, but between 5,000-2,000 years ago seems the most likely) Domesticated Caribou (more often referred to as Reindeer) are vitally important to many Arctic societies. In Scandinavia and and Siberia, the entirely livelihood of a culture can depend upon the herd. Notable examples are the Sami's, who used and still use the reindeer for multiple purposes including transportation (not only do they pull sleighs, you can ride them!), food, and clothing. Domesticated Caribou are not as common in North America, but the usefulness of the wild populations has had an impact on those cultures as well.

Saturday, May 22, 2010

Moose

In North America they are called Moose, but in Europe they are referred to as the European Elk. Either way, Alces alces is one huge deer, the largest in the Cervidae (deer) family!

Adorable Moose from LA Times Article
On Tuesday, the LA Times posted a story about two adorable moose babies born at the Berlin Zoo, Hagen and Finn. Moose have an eight month gestation period, and the calves stay with their mother for roughly a year after birth, which is about the time she gives birth to her next offspring. Twins are very common in moose, and triplets can also occur as well. Calves weigh around 30lbs at birth, and as adults can hit 1,600lb as males, and 1,300 as females. These weights (and the fact that a bull can reach 7 feet tall at the shoulder) tie Moose for first place in the world's-largest-deer-ever contest. Their co-champion, the extinct Irish Elk, was of similar height and weight, though they sported antlers that were over 160 inches from tip to tip. The largest Moose recorded was about half that. Moose have antlers, not horns, which means that they do in fact lose and regrow them each year. Antler size reaches it peak by around age 10, and they rarely live longer than 16 years.

Image from Moose Learning Zone
Moose are, like all deer, are herbivores, and they feed mostly on branches. They have a handful of predators in the wild, specifically bears and wolves, who will take out both calves and adults alike. Cougars and Tigers will also hunt moose, as will Killer Whales, who wills sometimes snag moose who swim to coastal islands. Hunting seasons also exist for moose, as their habit for multiple offspring and their relatively frequent breeding cycles can cause fast overpopulation.

Oh, and don't make moose angry. They can easily harm each other during rutting season fights, and depending of the situation, can become pretty aggitated and charge humans... which entails kicking with their front feet. Did I mention they can run at about 35mph? They also really don't like dogs.

Edit: My parents, who are currently on vacation in Alaska, insisted that I add the following information: Moose are actually more dangerous to humans than bears, AND if you think you are going to hit a moose with your car, don't slow down. If you hit it fast it will roll right over the car, but if you slow down, you get upwards of 1,500lbs going right through your windshield.